O Katedrze
 

 

PRIORYTETY BADAWCZE:

  • Struktura i właściwości funkcjonalne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
  • Właściwości molekularne polisacharydów
  • Chemiczna, fizyczna i enzymatyczna modyfikacja polisacharydów i oligosacharydów z możliwością modyfikacji kombinowanej
  • Kompleksy inkluzyjne cyklooligosacharydów
  • Interakcje skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
  • Wartość technologiczna zbóż, roślin strączkowych i bulwiastych
  • Innowacyjne receptury i technologie produkcji pieczywa tradycyjnego, bezglutenowego i cukierniczego
  • Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie zbożowych preparatów dietetycznych - koncentratów β-glukanów i pentozanów
  • Zawartość akryloamidu i HMF w produktach spożywczych
  • Fortyfikacja produktów spożywczych w surowce będące źródłami związków bioaktywnych i prozdrowotnych
  • Produkty innowacyjne z wykorzystaniem technologii "zero waste"
  • Metody przedłużania trwałości produktów spożywczych
  • Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne produktów pszczelich
  • Nowatorskie produkty na bazie surowców węglowodanowych
  • Biodegradowalne folie spożywcze

Dyscypliny dydaktyczne:

  • przydatność technologiczna surowców roślinnych,
  • technologia przemysłów węglowodanowych,
  • technologia cukiernictwa,
  • przetwórstwo ziemniaczane,
  • przemysł skrobiowy,
  • technologia przetwórstwa zbóż,
  • technologia piekarstwa,
  • technologia młynarstwa,
  • produkcja makaronów,
  • prawo żywnościowe,
  • opracowanie nowych produktów spożywczych

 

Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2022 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK