O Katedrze
PRIORYTETY BADAWCZE:
- Struktura i właściwości funkcjonalne skrobi różnego pochodzenia botanicznego
- Właściwości molekularne polisacharydów
- Chemiczna, fizyczna i enzymatyczna modyfikacja polisacharydów i oligosacharydów z możliwością modyfikacji kombinowanej
- Kompleksy inkluzyjne cyklooligosacharydów
- Interakcje skrobi z hydrokoloidami polisacharydowymi
- Wartość technologiczna zbóż, roślin strączkowych i bulwiastych
- Innowacyjne receptury i technologie produkcji pieczywa tradycyjnego, bezglutenowego i cukierniczego
- Otrzymywanie, właściwości i zastosowanie zbożowych preparatów dietetycznych - koncentratów β-glukanów i pentozanów
- Zawartość akryloamidu i HMF w produktach spożywczych
- Fortyfikacja produktów spożywczych w surowce będące źródłami związków bioaktywnych i prozdrowotnych
- Produkty innowacyjne z wykorzystaniem technologii "zero waste"
- Metody przedłużania trwałości produktów spożywczych
- Właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne produktów pszczelich
- Nowatorskie produkty na bazie surowców węglowodanowych
- Biodegradowalne folie spożywcze
Dyscypliny dydaktyczne:
- przydatność technologiczna surowców roślinnych,
- technologia przemysłów węglowodanowych,
- technologia cukiernictwa,
- przetwórstwo ziemniaczane,
- przemysł skrobiowy,
- technologia przetwórstwa zbóż,
- technologia piekarstwa,
- technologia młynarstwa,
- produkcja makaronów,
- prawo żywnościowe,
- opracowanie nowych produktów spożywczych
AktualnościPracownicyKonsultacjeDydaktyka Specjalizacje
Blok specjalizacyjny O: Tradycyjne i nowoczesne technologie w przetwórstwie zbóż i węglowodanówBlok specjalizacyjny R: Jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczychBlok specjalizacyjny L: Technologia piekarstwa i innych produktów zbożowychBlok specjalizacyjny M: Technologia węglowodanów
Profil badawczyPublikacjeProjekty badawczeAparatura