Publikacje pracowników Katedry: - Repo URK
INFORMACJE O PUBLIKACJACH W LATACH 2020-2023
Rodzaj publikacji |
Liczba publikacji |
Liczba punktów |
IF |
Artykuły z czasopism |
76 |
7505 |
306,744 |
Książki |
3 |
120 |
— |
Rozdziały z monografii |
25 |
410 |
— |
Wykaz publikacji pracowników KTWiPZ z lat 2020-2023
Lp |
Opis bibliograficzny |
Punkty |
IF |
2023 |
|||
Artykuły z czasopism |
|||
1 |
Adamczyk G., Hanus P., Bobel I., Krystyjan M.: Enrichment of Starch Desserts with the Addition of Apple Juice and Buckwheat Fiber, Polymers, MDPI, vol. 15, nr 3, 2023, Numer artykułu: 717, s. 1-17, DOI:10.3390/polym15030717 |
100 |
4,967 |
2 |
Baryga A., Ziobro R., Gumul D., Rosicka-Kaczmarek J., Miskiewicz K.: Physicochemical Properties and Evaluation of Antioxidant Potential of Sugar Beet Pulp—Preliminary Analysis for Further Use (Future Prospects), Agriculture (Switzerland), Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), vol. 13, nr 5, 2023, Numer artykułu: 1039, s. 1-17, DOI:10.3390/agriculture13051039 |
100 |
3,408 |
3 |
Gumul D., Kruczek M., Ivanišová E., Słupski J., Kowalski S.: Apple Pomace as an Ingredient Enriching Wheat Pasta with Health-Promoting Compounds, Foods, MDPI, vol. 12, nr 4, 2023, Numer artykułu: 804, s. 1-16, DOI:10.3390/foods12040804 |
100 |
5,561 |
4 |
Gumul D., Oracz J., Kowalski S., Mikulec A., Skotnicka M., Karwowska K., Areczuk A.: Bioactive Compounds and Antioxidant Composition of Nut Bars with Addition of Various Edible Insect Flours, Molecules, MDPI, vol. 28, nr 8, 2023, Numer artykułu: 3556, s. 1-19, DOI:10.3390/molecules28083556 |
140 |
4,927 |
5 |
Janik M., Khachatryan K., Khachatryan G., Krystyjan M., Oszczęda Z.: Comparison of Physicochemical Properties of Silver and Gold Nanocomposites Based on Potato Starch in Distilled and Cold Plasma-Treated Water, International Journal of Molecular Sciences, MDPI, vol. 24, nr 3, 2023, Numer artykułu: 2200, s. 1-13, DOI:10.3390/ijms24032200 |
140 |
6,208 |
6 |
Kasprzak M., Berski W., Krystyjan M., Jamróz E., Florczuk A., Tkaczewska J., Zając M., Domagała J., Lett A., Ptasznik S.: Effects of fibre addition and processing on the stability, rheology and in vitro gastric digestion of whey protein-xanthan gum stabilised emulsions with high oil phase, LWT-Food Science and Technology, ELSEVIER, vol. 178, 2023, Numer artykułu: 114465, s. 1-9, DOI:10.1016/j.lwt.2023.114465 |
100 |
6,056 |
7 |
Khachatryan G., Khachatryan K., Szczepankowska J., Krzan M., Krystyjan M.: Design of Carbon Nanocomposites Based on Sodium Alginate/Chitosan Reinforced with Graphene Oxide and Carbon Nanotubes, Polymers, MDPI, vol. 15, nr 4, 2023, Numer artykułu: 925, s. 1-13, DOI:10.3390/polym15040925 |
100 |
4,967 |
8 |
Khachatryan G., Khachatryan K., Krystyjan M., Krzemińska-Fiedorowicz L., Lenart-Boroń A., Białecka A., Krupka M., Krzan M., Blaszyńska K., Juszczak L.: Synthesis and Investigation of Physicochemical and Biological Properties of Films Containing Encapsulated Propolis in Hyaluronic Matrix, Polymers, MDPI, vol. 15, nr 5, 2023, Numer artykułu: 1271, s. 1-19, DOI:10.3390/polym15051271, łączna liczba autorów: 11 |
100 |
4,967 |
9 |
Kruczek M., Gumul D., Korus A., Buksa K., Ziobro R.: Phenolic Compounds and Antioxidant Status of Cookies Supplemented with Apple Pomace, Antioxidants, Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), vol. 12, nr 2, 2023, Numer artykułu: 324, s. 1-18, DOI:10.3390/antiox12020324 |
100 |
7,675 |
10 |
Mazurek A., Palka A., Skotnicka M., Kowalski S.: Consumer Attitudes and Acceptability of Wheat Pancakes with the Addition of Edible Insects: Mealworm (Tenebrio molitor), Buffalo Worm (Alphitobius diaperinus), and Cricket (Acheta domesticus), Foods, MDPI, vol. 12, nr 1, 2023, Numer artykułu: 1, s. 1-18, DOI:10.3390/foods12010001 |
100 |
5,561 |
11 |
Mikulec A., Zborowski M., Cisoń-Apansewicz U., Kowalski S.: COVID-19 and the nutrition of children and adolescents, Journal of Education, Health and Sport, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, vol. 13, nr Supplement Issue 2, 2023, s. 11-21, DOI:10.12775/JEHS.2023.13.S2.001 |
40 |
— |
12 |
Mikulec A., Zborowski M., Kowalski S.: Rapid Alert System for Food and Feed reports as a source of information on food hazards, Journal of Education, Health and Sport, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, vol. 13, nr Supplement Issue 2, 2023, s. 22-31, DOI:10.12775/JEHS.2023.13.S2.002 |
40 |
— |
13 |
Oracz J., Kowalski S., Żyżelewicz D., Kowalska G., Gumul D., Kulbat-Warycha K., Rosicka-Kaczmarek J., Brzozowska A., Grzegorczyk A., Areczuk A.: The Influence of Microwave-Assisted Extraction on the Phenolic Compound Profile and Biological Activities of Extracts from Selected Scutellaria Species, Molecules, MDPI, vol. 28, nr 9, 2023, s. 1-24, DOI:10.3390/molecules28093877 |
140 |
4,927 |
14 |
Stanisławska N., Khachatryan G., Khachatryan K., Krystyjan M., Makarewicz M., Krzan M.: Formation and Investigation of Physicochemical and Microbiological Properties of Biocomposite Films Containing Turmeric Extract Nano/Microcapsules, Polymers, MDPI, vol. 15, nr 4, 2023, Numer artykułu: 919, s. 1-18, DOI:10.3390/polym15040919 |
100 |
4,967 |
15 |
Zborowski M., Mikulec A., Cisoń-Apanasewicz U., Kowalski S.: The impact of the COVID-19 pandemic on the lifestyle of students of the State University of Applied Sciences in Nowy Sącz, Journal of Education, Health and Sport, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, vol. 13, nr Supplement Issue 2, 2023, s. 94-104, DOI:10.12775/JEHS.2023.13.S2.007 |
40 |
— |
2022 |
|||
Artykuły z czasopism |
|||
1 |
Achrem-Achremowicz B., Ziobro R.: Antocyjany w ziarnach pszenicy kolorowej – nowe źródło prozdrowotnej żywności, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 29, nr 3 (132), 2022, s. 5-16, DOI:10.15193/zntj/2022/132/419 |
20 |
0,311 |
2 |
Adamczyk G., Krystyjan M., Kuźniar P., Kowalczewski P., Bobel I.: An Insight into Pasting and Rheological Behavior of Potato Starch Pastes and Gels with Whole and Ground Chia Seeds, Gels, vol. 8, nr 9, 2022, Numer artykułu: 598, s. 1-14, DOI:10.3390/gels8090598 |
20 |
— |
3 |
Borczak B., Sikora M., Kapusta-Duch J., Fołta M., Szewczyk A., Zięć G., Doskočil I., Leszczyńska T.: Antioxidative Properties and Acrylamide Content of Functional Wheat-Flour Cookies Enriched with Wild-Grown Fruits, Molecules, MDPI, vol. 27, nr 17, 2022, s. 1-15, DOI:10.3390/molecules27175531 |
140 |
4,927 |
4 |
Borczak B., Sikora M., Kapusta-Duch J., Kutyła-Kupidura E.: The Effect of Polyols and Intensive Sweeteners Blends on the Nutritional Properties and Starch Digestibility of Sugar-Free Cookies, Starch-Starke, vol. 74, nr 1-2, 2022, s. 1-7, DOI:10.1002/star.202100180 |
70 |
2,688 |
5 |
Gumul D., Ziobro R., Kruczek M., Rosicka-Kaczmarek J.: Fruit Waste as a Matrix of Health-Promoting Compounds in the Production of Corn Snacks, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2022, 2022, Numer artykułu: 7341118, s. 1-11, DOI:10.1155/2022/7341118 |
100 |
— |
6 |
Gumul D., Areczuk A., Berski W., Juszczak L., Khachatryan G.: Selected Physicochemical Properties of Starch Isolated from Colored Potatoes (Solanum tuberosum L.) as Compared to Starch from Yellow Flesh Potatoes, Starch-Starke, vol. 74, nr 3-4, 2022, Numer artykułu: 2100158, s. 1-8, DOI:10.1002/star.202100158 |
70 |
2,688 |
7 |
Kapelko-Żeberska M., Meisel M., Buksa K., Gryszkin A., Szumny A., Latacz B., Raszewski B., Zięba T.: Effect of Long-Term Potato Starch Retention with Citric Acid on Its Properties, Molecules, MDPI, vol. 27, nr 8, 2022, s. 1-13, DOI:10.3390/molecules27082454 |
140 |
4,927 |
8 |
Khachatryan G., Khachatryan L., Krystyjan M., Lenart-Boroń A., Krzan M., Kulik K., Białecka A., Grabacka M., Nowak N., Khachatryan K.: Preparation of Nano/Microcapsules of Ozonated Olive Oil in Hyaluronan Matrix and Analysis of Physicochemical and Microbiological (Biological) Properties of the Obtained Biocomposite, International Journal of Molecular Sciences, MDPI, vol. 23, nr 22, 2022, Numer artykułu: 14005, s. 1-20, DOI:10.3390/ijms232214005 |
140 |
6,208 |
9 |
Korus J., Witczak M., Korus A., Juszczak L.: Influence of wheat-mesquite (Prosopis L.) Composite flour on dough rheology and quality of bread, Acta Universitatis Cibiniensis - Series E: Food Technology, De Gruyter Open Ltd., vol. 26, nr 2, 2022, s. 225-236, DOI:10.2478/aucft-2022-0018 |
140 |
— |
10 |
Korus J., Witczak M., Korus A., Juszczak L.: Mesquite (Prosopis L.) as a functional ingredient in gluten-free dough and bread, LWT-Food Science and Technology, ELSEVIER, vol. 168, 2022, Numer artykułu: 113957, s. 1-10 |
100 |
6,056 |
11 |
Kowalski S., Oracz J., Skotnicka M., Mikulec A., Gumul D., Mickowska B., Mazurek A., Sabat R., Wywrocka-Gurgul A., Żyżelewicz D.: Chemical Composition, Nutritional Value, and Acceptance of Nut Bars with the Addition of Edible Insect Powder, Molecules, MDPI, vol. 27, nr 23, 2022, Numer artykułu: 8472, s. 1-16, DOI:10.3390/molecules27238472 |
140 |
4,927 |
12 |
Kowalski S., Mikulec A., Skotnicka M., Mickowska B., Makarewicz M., Sabat R., Wywrocka-Gurgul A., Mazurek A.: Effect of the Addition of Edible Insect Flour from Yellow Mealworm (Tenebrio molitor) on the Sensory Acceptance, and the Physicochemical and Textural Properties of Sponge Cake, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, INST ANIMAL REPRODUCTION & FOOD RESEARCH POLISH ACAD SCIENCES OLSZTYN, vol. 72, nr 4, 2022, s. 393-405, DOI:10.31883/pjfns/155405 |
100 |
2,736 |
13 |
Kowalski S., Mikulec A., Mickowska B., Buksa K.: Nutritional properties and amino acid profile of buckwheat bread, Journal of Food Science and Technology-Mysore, vol. 59, nr 8, 2022, s. 3020-3030, DOI:10.1007/s13197-022-05518-w |
70 |
3,117 |
14 |
Kowalski S., Mikulec A., Mickowska B., Skotnicka M., Mazurek A.: Wheat bread supplementation with various edible insect flours. Influence of chemical composition on nutritional and technological aspects, LWT-Food Science and Technology, vol. 159, 2022, s. 1-9, DOI:10.1016/j.lwt.2022.113220 |
100 |
6,056 |
15 |
Krystyjan M., Gumul D., Areczuk A., Khachatryan G.: Comparison of physico-chemical parameters and rheological properties of starch isolated from coloured potatoes (Solanum tuberosum L.) and yellow potatoes, Food Hydrocolloids, ELSEVIER SCI LTD, vol. 131, 2022, Numer artykułu: 107829, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodhyd.2022.107829 |
140 |
11,504 |
16 |
Krystyjan M., Dobosz-Kobędza A., Sikora M., Baranowska H.: Influence of Xanthan Gum Addition on the Short- and Long-Term Retrogradation of Corn Starches of Various Amylose Content, Polymers, vol. 14, nr 3, 2022, s. 1-15, DOI:10.3390/polym14030452 |
100 |
4,967 |
17 |
Krystyjan M., Khachatryan G., Khachatryan K., Krzan M., Ciesielski W., Żarska S., Szczepankowska J.: Polysaccharides Composite Materials as Carbon Nanoparticles Carrier, Polymers, vol. 14, nr 5, 2022, Numer artykułu: 948, s. 1-20, DOI:10.3390/polym14050948 |
100 |
4,967 |
18 |
Krystyjan M., Gumul D., Adamczyk G.: The Effect of Milk Thistle (Silybum marianum L.) Fortification, Rich in Dietary Fibre and Antioxidants, on Structure and Physicochemical Properties of Biscuits, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 12, nr 23, 2022, Numer artykułu: 12501, s. 1-10, DOI:10.3390/app122312501 |
100 |
2,838 |
19 |
Krystyjan M., Khachatryan G., Khachatryan K., Konieczna-Molenda A., Grzesiakowska A., Kuchta-Gładysz M., Kawecka A., Grzebieniarz W., Nowak N.: The Functional and Application Possibilities of Starch/Chitosan Polymer Composites Modified by Graphene Oxide, International Journal of Molecular Sciences, MDPI, vol. 23, nr 11, 2022, Numer artykułu: 5956, s. 1-18, DOI:10.3390/ijms23115956 |
140 |
6,208 |
20 |
Kwaśny D., Borczak B., Sikora M., Kapusta-Duch J.: Preliminary Study on the Influence of the Polyphenols of Different Groups on the Digestibility of Wheat Starch, Measured by the Content of Resistant Starch, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 12, nr 21, 2022, s. 1-10, DOI:10.3390/app122110859 |
100 |
2,838 |
21 |
Liszka-Skoczylas M., Berski W., Witczak M., Skoczylas Ł., Kowalska I., Smoleń S., Szlachcic P., Kozieł M.: The Influence of Hydroponic Potato Plant Cultivation on Selected Properties of Starch Isolated from Its Tubers, Molecules, vol. 27, nr 3, 2022, s. 1-19, DOI:10.3390/molecules27030856 |
140 |
4,927 |
22 |
Litwinek D., Boreczek J., Gambuś H., Buksa K., Berski W., Kowalczyk M.: Developing lactic acid bacteria starter cultures for wholemeal rye flour bread with improved functionality, nutritional value, taste, appearance and safety, PLoS ONE, nr 17 (1), 2022, Numer artykułu: e0261677, s. 1-21, DOI:10.1371/journal. pone.0261677 |
100 |
3,752 |
23 |
Migdał W., Gębczyński P., Słupski J., Tabaszewska M., Litwinek D., Żmudziński D., Petka K., Wszołek M., Migdał Ł.: Celowość zmiany systemu kontroli bezpieczeństwa żywności , Kontrola Państwowa, nr 1, 2022, s. 51-69, DOI:10.53122/ISSN.0452-5027/2022.1.03 |
40 |
— |
24 |
Mikulec A., Zborowski M., Cisoń-Apanasewicz U., Stawiarska A., Kowalski S.: Wpływ pandemii COVID-19 na zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 29, nr 3 (132), 2022, s. 42-55, DOI:10.15193/zntj/2022/132/422 |
20 |
0,311 |
25 |
Ziobro R., Ivanišová E., Bojňanská T., Gumul D.: Retention of Antioxidants from Dried Carrot Pomace in Wheat Bread, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 12, nr 19, 2022, Numer artykułu: 9735, s. 1-13, DOI:10.3390/app12199735 |
100 |
2,838 |
Książki autorskie |
|||
1 |
Sikora M., Hadjikinova R., Hadjikinov D.: Technologia produkcji wybranych wyrobów cukierniczych, 2022, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-4-0, 123 s. |
80 |
— |
Rozdziały z monografii |
|||
1 |
Berski W.: Gorczańskie szałasy jako zanikający element krajobrazu, W: Dziedzictwo kulturowe z perspektywy różnych dyscyplin / Król Karol, Hernik Józef, Prus Barbara (red.), 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-56-4, s. 77-97 |
20 |
— |
2 |
Berski W.: Historia upraw ziemniaków w Polsce, W: Dziedzictwo kulturowe z perspektywy różnych dyscyplin / Król Karol, Hernik Józef, Prus Barbara (red.), 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-56-4, s. 143-167 |
20 |
— |
3 |
Berski W.: Image analysis as a useful tool In measuring physical properties of objects, W: Methods in food science and technology. Part 1 / Walczycka Maria, Błaszczyk Urszula (red.), 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-61-8, s. 85-108 |
20 |
— |
4 |
Berski W., Zięć G., Łukasiewicz M.: Traditional Crops Cultivated in Southern Małopolska, W: Cultural Heritage—Possibilities for Land-Centered Societal Development / Hernik Józef[i in.](red.), Environmental history, vol. 13, 2022, Springer, ISBN 978-3-030-58091-9, s. 229-243, DOI:10.1007/978-3-030-58092-6_14 |
20 |
— |
5 |
Buksa K.: Application of size exclusion chromatography (SEC) in the analysis of polysaccharides, W: Methods in food science and technology. Part 1 / Walczycka Maria, Błaszczyk Urszula (red.), 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-61-8, s. 47-65 |
20 |
— |
6 |
Kasprzak M., Berski W., Szram R., Tkaczewska J., Zając M., Domagała J., Ptasznik S.: Effects of dietary lipid type on the microstructure, droplet size and phase separation in oil-in-water emulsions stabilised by whey protein concentrate, W: Book of Reviewed Abstracts from the 15th International Scientific Conference Food|Bio|Tech / Mašková Zuzana[i in.](red.), 2022, Slovak University of Agriculture in Nitra, ISBN 978-80-552-2517-3, s. 47-47 |
— |
— |
7 |
Kasprzak M., Berski W., Zając M., Tkaczewska J., Domagała J., Ptasznik S.: Formulation and characterisation of oil-in-water emulsions stabilised by casein micelles, W: Food safety and food quality. Proceedings of the scientific papers / Golian Jozef, Čapla Jozef (red.), 2022, Garmond Nitra, ISBN 978-80-8266-007-7, s. 255-260 |
5 |
— |
8 |
Litwinek D.: Evaluation of research on glycemic index of carbohydrate food, W: Methods in food science and technology. Part 1 / Walczycka Maria, Błaszczyk Urszula (red.), 2022, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-61-8, s. 265-282 |
20 |
— |
9 |
Łukasiewicz M., Zięć G., Topolska K., Berski W., Florkiewicz A.: Ruthenian Culinary Traditions of Lemkivshchyna, W: Cultural Heritage—Possibilities for Land-Centered Societal Development / Hernik Józef[i in.](red.), Environmental history, vol. 13, 2022, Springer, ISBN 978-3-030-58091-9, s. 113-125 |
20 |
— |
2021 |
|||
Artykuły z czasopism |
|||
1 |
Adamczyk G., Krystyjan M., Witczak M.: The Impact of Fiber from Buckwheat Hulls Waste on the Pasting, Rheological and Textural Properties of Normal and Waxy Potato Starch Gels , Polymers, vol. 13, nr 23, 2021, Numer artykułu: 4148, s. 1-16, DOI:10.3390/polym13234148 |
100 |
4,967 |
2 |
Borczak B., Sikora M., Sikora E., Kapusta-Duch J.: Wpływ dodatku wybranych substancji intensywnie słodzących na wartość indeksu glikemicznego in vitro herbatników bezcukrowych, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 28, nr 3 (128), 2021, s. 108-116, DOI:10.15193/zntj/2021/128/393 |
20 |
0,311 |
3 |
Buksa K., Kowalczyk M., Boreczek J.: Extraction, purification and characterisation of exopolysaccharides produced by newly isolated lactic acid bacteria strains and the examination of their influence on resistant starch formation, Food Chemistry, vol. 362, 2021, Numer artykułu: 130221, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodchem.2021.130221 |
200 |
9,231 |
4 |
Čech M., Ivanišová E., Hozlár P., Tokár M., Zaguła G., Gumul D., Kacaniova M., Sterczyńska M., Haščík P.: Nutritional Composition, Biological Activity and Technological Properties of New Slovakian Black oat Varieties, The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, vol. 11, nr 3, 2021, Numer artykułu: e4238, s. 1-7, DOI:10.15414/jmbfs.4238 |
20 |
— |
5 |
Folentarska A., Łagiewka J., Krystyjan M., Ciesielski W.: Biodegradable Binary and Ternary Complexes from Renewable Raw Materials, Polymers, vol. 13, nr 17, 2021, s. 1-16, DOI:10.3390/polym13172925 |
100 |
4,967 |
6 |
Grzebieniarz W., Nowak N., Khachatryan G., Krzan M., Krystyjan M., Kosiński J., Khachatryan K.: The Preparation and Characterization of Quantum Dots in Polysaccharide Carriers (Starch/Chitosan) as Elements of Smart Packaging and Their Impact on the Growth of Microorganisms in Food, Materials, MDPIAG, vol. 14, nr 24, 2021, s. 1-20, DOI:10.3390/ma14247732 |
140 |
3,748 |
7 |
Gumul D., Ziobro R., Korus J., Kruczek M.: Apple Pomace as a Source of Bioactive Polyphenol Compounds in Gluten-Free Breads , Antioxidants, Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), vol. 10, nr 5, 2021, Numer artykułu: 807, s. 1-15, DOI:10.3390/antiox10050807 |
100 |
7,675 |
8 |
Gumul D., Berski W.: The Polyphenol Profile and Antioxidant Potential of Irradiated Rye Grains, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2021, 2021, Numer artykułu: 8870754, s. 1-7, DOI:10.1155/2021/8870754 |
100 |
— |
9 |
Khachatryan K., Khachatryan L., Krzan M., Krystyjan M., Krzemińska-Fiedorowicz L., Lenart-Boroń A., Koronowicz A., Drozdowska M., Khachatryan G.: Formation and Investigation of Physicochemical, Biological and Bacteriostatic Properties of Nanocomposite Foils Containing Silver Nanoparticles and Graphene Oxide in Hyaluronic Acid Matrix, Materials, MDPIAG, vol. 14, nr 12, 2021, Numer artykułu: 3377, s. 1-17, DOI:10.3390/ma14123377 |
140 |
3,748 |
10 |
Korus A., Bernaś E., Korus J.: Health-Promoting Constituents and Selected Quality Parameters of Different Types of Kimchi: Fermented Plant Products, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2021, nr Article ID 9925344 , 2021, s. 1-9, DOI:10.1155/2021/9925344 |
100 |
— |
11 |
Korus J., Ziobro R., Witczak T., Kapusniak K., Juszczak L.: Effect of Octenyl Succinic Anhydride (OSA) Modified Starches on the Rheological Properties of Dough and Characteristic of the Gluten-Free Bread, Molecules, vol. 26, nr 8, 2021, s. 1-17, DOI:10.3390/molecules26082197 |
140 |
4,927 |
12 |
Korus J., Chmielewska A., Witczak M., Ziobro R., Juszczak L.: Rapeseed protein as a novel ingredient of gluten-free bread, European Food Research and Technology, vol. 247, nr 8, 2021, s. 2015-2025, DOI:10.1007/s00217-021-03768-0 |
70 |
3,498 |
13 |
Kowalska G., Rosicka-Kaczmarek J., Miskiewicz K., Wiktorska M., Gumul D., Orczykowska M., Dędek K.: Influence of rye bran heteropolysaccharides on the physicochemical and antioxidant properties of honeydew honey microcapsules, Food and Bioproducts Processing, ELSEVIER, vol. 130, 2021, 171–181, DOI:10.1016/j.fbp.2021.09.014 |
140 |
5,105 |
14 |
Krystyjan M., Khachatryan G., Grabacka M., Krzan M., Witczak M., Grzyb J., Woszczak L.: Physicochemical, Bacteriostatic, and Biological Properties of Starch/Chitosan Polymer Composites Modified by Graphene Oxide, Designed as New Bionanomaterials, Polymers, vol. 13, nr 14, 2021, Numer artykułu: 2327, s. 1-18, DOI:10.3390/polym13142327 |
100 |
4,967 |
15 |
Taneva I., Petkova N., Krystyjan M.: Characteristics and rheological properties of ammonium oxalate extracted rosehip pectin, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Institute of Physics Publishing Ltd., nr 1031, 2021, Numer artykułu: 012086, s. 1-8, DOI:10.1088/1757-899X/1031/1/012086 |
5 |
— |
16 |
Witczak M., Ziobro R., Juszczak L., Korus J.: Potato Flakes (Solanum tuberosum L.) as a Factor Modifying the Rheological Properties of Dough and Limiting the Staling of Gluten-free Bread, Food and Bioprocess Technology, vol. 14, nr 1, 2021, s. 65-77, DOI:10.1007/s11947-020-02573-z |
100 |
5,581 |
17 |
Witczak M., Chmielewska A., Ziobro R., Korus J., Juszczak L.: Rapeseed protein as a novel ingredient of gluten-free dough: Rheological and thermal properties, Food Hydrocolloids, nr 118, 2021, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodhyd.2021.106813 |
140 |
11,504 |
18 |
Witczak T., Stępień A., Gumul D., Witczak M., Fiutak G., Zięba T.: The influence of the extrusion process on the nutritional composition, physical properties and storage stability of black chokeberry pomaces, Food Chemistry, nr 334, 2021, Numer artykułu: 127548, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodchem.2020.127548 |
200 |
9,231 |
19 |
Zięć G., Gambuś H., Łukasiewicz M., Gambuś F.: Wheat Bread Fortification: The Supplement of Teff Flour and Chia Seeds, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 11, nr 11, 2021, s. 1-11, DOI:10.3390/app11115238 |
100 |
2,838 |
Książki redagowane |
|||
1 |
Gałkowska D., Kowalski S., Zięć G.: (red.)Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta, 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-2-6, 364 s. |
20 |
— |
Rozdziały z monografii |
|||
1 |
Adamczyk G., Krystyjan M., Wilk I.: The use of waxy potato starch in the production of gels with the addition of buckwheat fiber, W: Materials of 5th International Scientific-Practical Conference Innovative Technologies in Bakery Production : September 14, 2021 and 8th International Scientific-Practical Conference Achievements and Prospects for The Development of The Confectionery Industry : September 15, 2021 : Kyiv - 2021 / Shevchenko Oleksandr (red.), 2021, National University of Food Technologies - Kyiv, Ukraine, s. 83-86 |
— |
— |
2 |
Berski W., Florkiewicz A.: Indicators of changes in the diet of the inhabitants of former Galicia, W: Indicators of change in cultural heritage. Monograph / Hernik Józef[i in.](red.), 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-15-1, s. 89-102 |
20 |
— |
3 |
Berski W., Kutyła-Kupidura E., Sikora M.: Physical properties of sucrose-free muffins sweetened with xylitol and acesulfame K blends, W: Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta / Gałkowska Dorota, Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela (red.), 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-2-6, s. 27-37 |
20 |
— |
4 |
Borczak B., Sikora M., Kapusta-Duch J., Morawiec W.: Analiza porównawcza właściwości żywieniowych chrupek ziemniaczanych i pszenno-ziemniaczanych, W: Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta / Gałkowska Dorota, Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela (red.), 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-2-6, s. 49-58 |
20 |
— |
5 |
Borczak B., Sikora M., Kapusta-Duch J., Kubas W.: Wpływ dodatku wybranych substancji intensywnie słodzących na aktywność antyoksydacyjną herbatników bezcukrowych, W: Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta / Gałkowska Dorota, Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela (red.), 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-2-6, s. 59-67 |
20 |
— |
6 |
Chmiel M., Krystyjan M., Adamczyk G.: Innowacyjne opakowania w przemyśle spożywczym, W: Uwarunkowania produkcji żywności, cz. 1 / Gajdek Grażyna, Puchalski Czesław (red.), 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, ISBN 978-83-7996-929-6, s. 47-57 |
20 |
— |
7 |
Gumul D., Areczuk A., Sabat R., Wywrocka-Gurgul A., Szary-Sworst K.: Porównanie składu chemicznego ziemniaków o różnym kolorze miąższu, W: Żywność w XXI wieku. Od producenta do konsumenta / Gałkowska Dorota, Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela (red.), 2021, Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, ISBN 978-83-953897-2-6, s. 127-136 |
20 |
— |
2020 |
|||
Artykuły z czasopism |
|||
1 |
Adamczyk G., Krystyjan M., Jaworska G.: The Effect of the Addition of Dietary Fibers from Apple and Oat on the Rheological and Textural Properties of Waxy Potato Starch, Polymers, vol. 12, nr 2, 2020, Numer artykułu: 321, s. 1-12, DOI:10.3390/polym12020321 |
100 |
4,329 |
2 |
Baranowska H., Sikora M., Krystyjan M., Dobosz A., Tomasik P., Walkowiak K., Masewicz Ł., Borczak B.: Analysis of the Retrogradation Processes in Potato Starches Blended with Non-Starchy Polysaccharide Hydrocolloids by LF NMR, Food Biophysics, vol. 15, nr 1, 2020, s. 64-71, DOI:10.1007/s11483-019-09600-3 |
70 |
3,114 |
3 |
Boreczek J., Litwinek D., Joanna Ż., Izak D., Buksa K., Gawor J., Gromadka R., Jacek B., Kowalczyk M.: Bacterial community dynamics in spontaneous sourdoughs made from wheat, spelt, and rye wholemeal flour, MicrobiologyOpen, vol. 9, nr 4, 2020, Numer artykułu: e1009, s. 1-13, DOI:10.1002/mbo3.1009 |
70 |
3,139 |
4 |
Buksa K.: Effect of pentoses, hexoses, and hydrolyzed arabinoxylan on the most abundant sugar, organic acid, and alcohol contents during rye sourdough bread production, Cereal Chemistry, vol. 97, nr 3, 2020, s. 642-652, DOI:10.1002/cche.10280 |
70 |
1,984 |
5 |
Dobosz A., Sikora M., Krystyjan M., Lach R., Borczak B.: Influence of xanthan gum on the short- and long-term retrogradation of potato starches of various amylose content, Food Hydrocolloids, vol. 102, 2020, Numer artykułu: 105618, s. 1-11, DOI:10.1016/j.foodhyd.2019.105618 |
140 |
9,147 |
6 |
Duda-Chodak A., Łukasiewicz M., Zięć G., Florkiewicz A., Filipiak-Florkiewicz A.: Covid-19 pandemic and food: Present knowledge, risks, consumers fears and safety, Trends in Food Science & Technology, vol. 105, 2020, s. 145-160, DOI:10.1016/j.tifs.2020.08.020 |
200 |
12,563 |
7 |
Florkiewicz A., Berski W., Filipiak-Florkiewicz A.: The effect of addition of osmotic substances on the retention of selected micro‐ and macroelements in hydrothermally processed Brassica vegetables, Journal of Food Processing and Preservation, vol. 44, nr 1, 2020, Numer artykułu: e14295, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpp.14295 |
40 |
2,19 |
8 |
Gumul D., Korus A., Ziobro R.: Extruded Preparations with Sour Cherry Pomace Influence Quality and Increase the Level of Bioactive Components in Gluten-Free Breads, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2020, 2020, Numer artykułu: 8024398, s. 1-11, DOI:10.1155/2020/8024398 |
100 |
— |
9 |
Gumul D., Korus J., Surma M., Ziobro R.: Pulp obtained after isolation of starch from red and purple potatoes (Solanum tuberosum L.) as an innovative ingredient in the production of gluten-free bread, PLoS ONE, vol. 15, nr 9, 2020, Numer artykułu: e0229841, s. 1-13, DOI:10.1371/journal.pone.0229841 |
100 |
3,24 |
10 |
Khachatryan G., Khachatryan K., Krystyjan M., Krzan M., Khachatryan L.: Functional properties of composites containing silver nanoparticles embedded in hyaluronan and hyaluronan-lecithin matrix, International Journal of Biological Macromolecules, nr 149, 2020, s. 417-423, DOI:10.1016/j.ijbiomac.2020.01.260 |
100 |
6,953 |
11 |
Korus J., Juszczak L., Witczak M., Ziobro R.: Effect of Citrus Fiber on the Rheological Properties of Dough and Quality of the Gluten-Free Bread, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 10, nr 19, 2020, Numer artykułu: 6633, s. 1-13, DOI:10.3390/app10196633 |
100 |
2,679 |
12 |
|
100 |
4,329 |
13 |
Kowalski S., Mikulec A., Pustkowiak H.: Sensory Assessment and Physicochemical Properties of Wheat Bread Supplemented with Chia Seeds, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 70, nr 4, 2020, s. 387-397, DOI:10.31883/pjfns/129015 |
100 |
2,111 |
14 |
Mastalska-Popławska J., Sikora M., Izak P., Góral Z.: Role of starch in the ceramic powder synthesis: a review, Journal of Sol-Gel Science and Technology, vol. 96, nr 3, 2020, s. 511-520, DOI:10.1007/s10971-020-05404-x |
70 |
2,326 |
15 |
Mikulec A., Kowalski S., Makarewicz M., Skoczylas Ł., Tabaszewska M.: Cistus extract as a valuable component for enriching wheat bread, LWT-Food Science and Technology, vol. 118, 2020, Numer artykułu: 108713, s. 1-7, DOI:10.1016/j.lwt.2019.108713 |
100 |
4,952 |
16 |
Ognyanov M., Remoroza C., Schols H., Georgiev Y., Petkova N., Krystyjan M.: Structural, rheological and functional properties of galactose-rich pectic polysaccharide fraction from leek, Carbohydrate Polymers, vol. 229, 2020, Numer artykułu: 115549, s. 1-11, DOI:10.1016/j.carbpol.2019.115549 |
140 |
9,381 |
17 |
Witczak T., Stępień A., Zięba T., Gumul D., Witczak M.: The influence of extrusion process with a minimal addition of corn meal on selected properties of fruit pomaces, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 43, nr 4, 2020, Numer artykułu: e13382, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpe.13382 |
100 |
2,356 |
18 |
Ziobro R.: Multiplication-Related Classes of Complex Numbers, Formalized Mathematics, vol. 28, nr 2, 2020, s. 201-214, DOI:10.2478/forma-2020-0017 |
20 |
— |
Książki redagowane |
|||
1 |
Kowalski S., Zięć G., Drożdż I.: (red.)Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta, 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, 426 s. |
20 |
— |
Rozdziały z monografii |
|||
1 |
Borczak B., Sikora E., Kapusta-Duch J., Sikora M.: The influence of the selected wild-grown fruits on the starch digestibility of wheat-flour cookies, W: Proceedings of the 16th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : 4th - 6th November 2020, Prague / Řápková Radmila[i in.](red.), Proceedings of the ... International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : ... Prague, Czech Republic, 2020, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-88307-05-1, s. 46-48 |
5 |
— |
2 |
Gambuś H., Litwinek D., Sabat R., Wywrocka-Gurgul A., Szary-Sworst K., Baczyński J.: Skład chemiczny i walory prozdrowotne nasion, oleju i mąki z konopi siewnych (Cannabis sativa L.), W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 57-66 |
20 |
— |
3 |
Gumul D.: Wpływ parametrów procesu ekstruzji oraz rozpuszczalnika ekstrakcyjnego na zawartość polifenoli w preparatach skrobiowych z udziałem wytłoków owocowych, W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 18-29 |
20 |
— |
4 |
Kowalski S., Mikulec A., Witczak M.: Wpływ dodatków koloryzujących na podstawie 5-hydroksymetylo-2-furfuralu w pieczywie, W: Postęp w naukach o żywności / Witczak Mariusz[i in.](red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, ISBN 978-83-7996-803-9, s. 69-77 |
20 |
— |
5 |
Litwinek D., Gambuś H.: Wpływ udziału mąki z prosa na jakość i wartość odżywczą pieczywa bezglutenowego, W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 76-85 |
20 |
— |
6 |
Makarewicz M., Kowalski S., Duda-Chodak A.: Bee bread – origin, characteristic and functional properties, W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 96-104 |
20 |
— |
7 |
Woszczak L., Khachatryan G., Krystyjan M.: Polisacharydy modyfikowane tlenkiem grafenu jako nowe nanomateriały, W: MIK-21 : Międzynarodowa Innowacyjność i Konkurencyjność w XXI w / Wójtowicz Łukasz (red.), 2020, Instytut Naukowo-Wydawniczy Spatium, ISBN 978-83-66550-41-4, s. 275-283 |
20 |
— |
8 |
Zięć G., Łukasiewicz M., Przybyło M.: Wpływ fermentacji mlekowej mąki z ciecierzycy na jakość pieczywa pszennego , W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 167-180 |
20 |
— |
INFORMACJE O UZYSKANYCH PRZEZ JEDNOSTKĘ NAUKOWĄ PATENTACH I PRAWACH OCHRONNYCH
Lp. |
patent |
1 |
Litwinek Dorota, Gambuś Halina, Buksa Krzysztof, Kowalczyk Magdalena, Jacek Bardowski, Boreczek Jakub, Joanna Żylińska-Urban, Roman Górecki: Bakteryjna kultura starterowa, zakwas ją zawierający, sposób wytwarzania pieczywa i zastosowanie bakteryjnej kultury starterowej lub zakwasu do wytwarzania pieczywa, Wynalazek, Numer zgłoszenia (w pierwszym kraju zgłoszenia powyżej): P.422852, Numer patentu/prawa: Pat.236297 |