Publikacje

Publikacje pracowników Katedry: - Repo URK


 

INFORMACJE O PUBLIKACJACH W LATACH  2017-2021

 

Rodzaj publikacji

Liczba publikacji

Liczba punktów

IF

Artykuły z czasopism

88

5000

191,035

Książki

2

10

Rozdziały z monografii

28

300

Materiały z konferencji

25

335

postery

6

 

Artykuły z czasopism

 

Lp

artykuły z czasopism

Punkty

IF

1

Folentarska Agnieszka, Łagiewka Jakub, Krystyjan Magdalena, Ciesielski Wojciech: Biodegradable Binary and Ternary Complexes from Renewable Raw Materials, Polymers, vol. 13, nr 17, 2021, s. 1-16, DOI:10.3390/polym13172925

100

2,935

2

Gumul Dorota, Ziobro Rafał, Korus Jarosław, Kruczek Marek: Apple Pomace as a Source of Bioactive Polyphenol Compounds in Gluten-Free Breads , Antioxidants, Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), vol. 10, nr 5, 2021, s. 1-15, DOI:10.3390/antiox10050807

100

3

Gumul Dorota, Berski Wiktor: The Polyphenol Profile and Antioxidant Potential of Irradiated Rye Grains, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2021, 2021, s. 1-7, DOI:10.1155/2021/8870754

100

4

Khachatryan Karen, Khachatryan Lusine , Krzan Marcel, Krystyjan Magdalena, Krzemińska-Fiedorowicz Lidia, Lenart-Boroń Anna, Koronowicz Aneta, Drozdowska Mariola, Khachatryan Gohar: Formation and Investigation of Physicochemical, Biological and Bacteriostatic Properties of Nanocomposite Foils Containing Silver Nanoparticles and Graphene Oxide in Hyaluronic Acid Matrix, Materials, MDPIAG, vol. 14, nr 12, 2021, s. 1-17, DOI:10.3390/ma14123377

140

2,972

5

Korus Anna, Bernaś Emilia, Korus Jarosław: Health-Promoting Constituents and Selected Quality Parameters of Different Types of Kimchi: Fermented Plant Products, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2021, nr Article ID 9925344 , 2021, s. 1-9, DOI:10.1155/2021/9925344

100

6

Korus Jarosław, Ziobro Rafał, Witczak Teresa, Kapusniak Kamila, Juszczak Lesław: Effect of Octenyl Succinic Anhydride (OSA) Modified Starches on the Rheological Properties of Dough and Characteristic of the Gluten-Free Bread, Molecules, vol. 26, nr 8, 2021, s. 1-17, DOI:10.3390/molecules26082197

100

3,06

7

Korus Jarosław, Chmielewska A., Witczak Mariusz, Ziobro Rafał, Juszczak Lesław: Rapeseed protein as a novel ingredient of gluten-free bread, European Food Research and Technology, vol. 247, nr 8, 2021, s. 2015-2025, DOI:10.1007/s00217-021-03768-0

70

2,366

8

Kowalska Gabriela, Rosicka-Kaczmarek Justyna , Miskiewicz Karolina , Wiktorska Magdalena, Gumul Dorota, Orczykowska Magdalena , Dędek Kamil : Influence of rye bran heteropolysaccharides on the physicochemical and antioxidant properties of honeydew honey microcapsules, Food and Bioproducts Processing, ELSEVIER, vol. 130, 2021, 171–181, DOI:10.1016/j.fbp.2021.09.014

140

4,481

9

Krystyjan Magdalena, Khachatryan Gohar, Grabacka Maja, Krzan Marcel, Witczak Mariusz, Grzyb Jacek, Woszczak Liliana: Physicochemical, Bacteriostatic, and Biological Properties of Starch/Chitosan Polymer Composites Modified by Graphene Oxide, Designed as New Bionanomaterials, Polymers, vol. 13, nr 14, 2021, s. 1-18, DOI:10.3390/polym13142327

100

2,935

10

Taneva I., Petkova N., Krystyjan Magdalena: Characteristics and rheological properties of ammonium oxalate extracted rosehip pectin, IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, Institute of Physics Publishing Ltd., nr 1031, 2021, s. 1-8, DOI:10.1088/1757-899X/1031/1/012086

5

11

Witczak Mariusz, Ziobro Rafał, Juszczak Lesław, Korus Jarosław: Potato Flakes (Solanum tuberosum L.) as a Factor Modifying the Rheological Properties of Dough and Limiting the Staling of Gluten-free Bread, Food and Bioprocess Technology, vol. 14, nr 1, 2021, s. 65-77, DOI:10.1007/s11947-020-02573-z

100

3,356

12

Witczak Mariusz, Chmielewska Anna, Ziobro Rafał, Korus Jarosław, Juszczak Lesław: Rapeseed protein as a novel ingredient of gluten-free dough: Rheological and thermal properties, Food Hydrocolloids, nr 118, 2021, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodhyd.2021.106813

140

7,053

13

Witczak Teresa, Stępień Anna, Gumul Dorota, Witczak Mariusz, Fiutak Grzegorz, Zięba Tomasz: The influence of the extrusion process on the nutritional composition, physical properties and storage stability of black chokeberry pomaces, Food Chemistry, nr 334, 2021, s. 1-10, DOI:10.1016/j.foodchem.2020.127548

200

6,306

14

Zięć Gabriela, Gambuś Halina, Łukasiewicz Marcin, Gambuś Florian: Wheat Bread Fortification: The Supplement of Teff Flour and Chia Seeds, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 11, nr 11, 2021, s. 1-11, DOI:10.3390/app11115238

70

2,217

15

Żmudziński Daniel, Goik Urszula, Ptaszek Paweł: Functional and Rheological Properties of Vicia faba L. Protein Isolates, Biomolecules, Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), vol. 11, nr 2, 2021, s. 1-17, DOI:10.3390/biom11020178

100

4,694

16

Adamczyk Greta, Krystyjan Magdalena, Jaworska Grażyna: The Effect of the Addition of Dietary Fibers from Apple and Oat on the Rheological and Textural Properties of Waxy Potato Starch, Polymers, vol. 12, nr 2, 2020, s. 1-12, DOI:10.3390/polym12020321

100

2,935

17

Baranowska Hanna, Sikora MarekKrystyjan Magdalena, Dobosz Anna, Tomasik Piotr, Walkowiak Katarzyna, Masewicz Łukasz, Borczak Barbara: Analysis of the Retrogradation Processes in Potato Starches Blended with Non-Starchy Polysaccharide Hydrocolloids by LF NMR, Food Biophysics, vol. 15, nr 1, 2020, s. 64-71, DOI:10.1007/s11483-019-09600-3

70

2,387

18

Boreczek Jakub, Litwinek Dorota, Joanna Żylińska-Urban, Izak Dariusz, Buksa Krzysztof, Gawor Jan, Gromadka Robert, Jacek Bardowski, Kowalczyk Magdalena: Bacterial community dynamics in spontaneous sourdoughs made from wheat, spelt, and rye wholemeal flour, MicrobiologyOpen, vol. 9, nr 4, 2020, s. 1-13, DOI:10.1002/mbo3.1009

70

3,142

19

Buksa Krzysztof: Effect of pentoses, hexoses, and hydrolyzed arabinoxylan on the most abundant sugar, organic acid, and alcohol contents during rye sourdough bread production, Cereal Chemistry, vol. 97, nr 3, 2020, s. 642-652, DOI:10.1002/cche.10280

70

1,807

20

Dobosz Anna, Sikora Marek, Krystyjan Magdalena, Lach Radosław, Borczak Barbara: Influence of xanthan gum on the short- and long-term retrogradation of potato starches of various amylose content, Food Hydrocolloids, vol. 102, 2020, s. 1-11, DOI:10.1016/j.foodhyd.2019.105618

140

7,053

21

Duda-Chodak Aleksandra, Łukasiewicz Marcin, Zięć Gabriela, Florkiewicz Adam, Filipiak-Florkiewicz Agnieszka: Covid-19 pandemic and food: Present knowledge, risks, consumers fears and safety, Trends in Food Science & Technology, vol. 105, 2020, s. 145-160, DOI:10.1016/j.tifs.2020.08.020

200

11,077

22

Florkiewicz Adam, Berski Wiktor, Filipiak-Florkiewicz Agnieszka: The effect of addition of osmotic substances on the retention of selected micro and macroelements in hydrothermally processed Brassica vegetables, Journal of Food Processing and Preservation, vol. 44, nr 1, 2020, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpp.14295

40

1,288

23

Gumul Dorota, Korus Anna, Ziobro Rafał: Extruded Preparations with Sour Cherry Pomace Influence Quality and Increase the Level of Bioactive Components in Gluten-Free Breads, International Journal of Food Science, Hindawi Publishing Corporation, vol. 2020, 2020, s. 1-11, DOI:10.1155/2020/8024398

100

24

Gumul Dorota, Korus Jarosław, Surma Magdalena, Ziobro Rafał: Pulp obtained after isolation of starch from red and purple potatoes (Solanum tuberosum L.) as an innovative ingredient in the production of gluten-free bread, PLoS ONE, vol. 15, nr 9, 2020, s. 1-13, DOI:10.1371/journal.pone.0229841

100

2,74

25

Khachatryan Gohar, Khachatryan Karen, Krystyjan Magdalena, Krzan Marcel, Khachatryan Lusine: Functional properties of composites containing silver nanoparticles embedded in hyaluronan and hyaluronan-lecithin matrix, International Journal of Biological Macromolecules, nr 149, 2020, s. 417-423, DOI:10.1016/j.ijbiomac.2020.01.260

100

5,162

26

Korus Jarosław, Juszczak Lesław, Witczak Mariusz, Ziobro Rafał: Effect of Citrus Fiber on the Rheological Properties of Dough and Quality of the Gluten-Free Bread, Applied Sciences-Basel, MDPI, vol. 10, nr 19, 2020, s. 1-13, DOI:10.3390/app10196633

70

2,217

27

Kowalski Grzegorz, Ptaszek Paweł, Kuterasiński Łukasz: Swelling of Hydrogels Based on Carboxymethylated Starch and Poly(Acrylic Acid): Nonlinear Rheological Approach, Polymers, vol. 12, nr 11, 2020, s. 1-19, DOI:10.3390/polym12112564

100

2,935

28

Kowalski Stanisław, Mikulec Anna, Pustkowiak Henryk: Sensory Assessment and Physicochemical Properties of Wheat Bread Supplemented with Chia Seeds, Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 70, nr 4, 2020, s. 387-397, DOI:10.31883/pjfns/129015

100

1,986

29

Mikulec Anna, Kowalski Stanisław, Makarewicz Małgorzata, Skoczylas Łukasz, Tabaszewska Małgorzata: Cistus extract as a valuable component for enriching wheat bread, LWT-Food Science and Technology, vol. 118, 2020, s. 1-7, DOI:10.1016/j.lwt.2019.108713

100

4,006

30

Ognyanov Manol, Remoroza Connie, Schols Henk A., Georgiev Yordan, Petkova Nadezhda, Krystyjan Magdalena: Structural, rheological and functional properties of galactose-rich pectic polysaccharide fraction from leek, Carbohydrate Polymers, vol. 229, 2020, s. 1-11, DOI:10.1016/j.carbpol.2019.115549

140

7,182

31

Witczak Teresa, Stępień Anna, Zięba Tomasz, Gumul Dorota, Witczak Mariusz: The influence of extrusion process with a minimal addition of corn meal on selected properties of fruit pomaces, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 43, nr 4, 2020, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpe.13382

100

1,448

32

Ziobro Rafał: Multiplication-Related Classes of Complex Numbers, Formalized Mathematics, vol. 28, nr 2, 2020, s. 201-214, DOI:10.2478/forma-2020-0017

20

33

Buksa Krzysztof, Krystyjan Magdalena: Arabinoxylan–starch–protein interactions in specially modified rye dough during a simulated baking process, Food Chemistry, vol. 287, 2019, s. 176-185, DOI:10.1016/j.foodchem.2019.02.077

200

6,306

34

Dobosz Anna, Sikora Marek, Krystyjan Magdalena, Tomasik Piotr, Lach Radosław, Borczak Barbara, Berski Wiktor, Łukasiewicz Marcin: Short and longterm retrogradation of potato starches with varying amylose content, Journal of the Science of Food and Agriculture, vol. 99, nr 5, 2019, s. 2393-2403, DOI:10.1002/jsfa.9446

100

2,614

35

Gumul Dorota, Korus Jarosław, Ziobro Rafał, Kruczek Marek: Enrichment of wheat bread with apple pomace as a way to increase pro-health constituents, Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, vol. 11, nr 3, 2019, s. 231-240, DOI:10.3920/QAS2018.1374

40

0,735

36

Jędrszczyk Elżbieta Stanisława, Kopeć Aneta, Szymanowski Maciej, Skowera Barbara: Proximate chemical composition and concentrations of selected bioactive compoinds in the leaves, stems and bulbs of wild garlic (Allium ursinum L.), Fresenius Environmental Bulletin, vol. 28, nr 6, 2019, s. 4778-4785

20

0,553

37

Mastalska-Popławska Joanna, Sikora Marek, Izak Piotr, Góral Zuzanna: Applications of starch and its derivatives in bioceramics, Journal of Biomaterials Applications, Sage Publications Ltd., vol. 34, nr 1, 2019, s. 12-24, DOI:10.1177/0885328219844972

70

2,22

38

Mikulec Anna, Kowalski Stanisław, Sabat Renata, Skoczylas Łukasz, Tabaszewska Małgorzata, Wywrocka-Gurgul Anna: Hemp flour as a valuable component for enriching physicochemical and antioxidant properties of wheat bread, LWT-Food Science and Technology, nr 102, 2019, s. 164-172, DOI:10.1016/j.lwt.2018.12.028

100

4,006

39

Pancerz Michał, Ptaszek Anna, Sofińska Kamila, Barbasz Jakub, Szlachcic Paweł, Kucharek Mateusz, Łukasiewicz Marcin: Colligative and hydrodynamic properties of aqueous solutions of pectin from cornelian cherry and commercial apple pectin, Food Hydrocolloids, vol. 89, 2019, s. 406-415, DOI:10.1016/j.foodhyd.2018.10.060

140

7,053

40

Sikora Marek, Krystyjan Magdalena, Dobosz Anna, Tomasik Piotr, Walkowiak Katarzyna, Masewicz Łukasz, Kowalczewski Przemysław Łukasz, Baranowska Hanna: Molecular Analysis of Retrogradation of Corn Starches, Polymers, vol. 11, nr 11, 2019, s. 1-11, DOI:10.3390/polym11111764

100

2,935

41

Starzyńska-Janiszewska Anna, Stodolak Bożena, Socha Robert, Mickowska Barbara, Wywrocka-Gurgul Anna: Spelt wheat tempe as a value-added whole-grain food product, LWT-Food Science and Technology, vol. 113, 2019, s. 1-7, DOI:10.1016/j.lwt.2019.108250

100

4,006

42

Trummer Jonas, Poreda Aleksander, Berski Wiktor: The effect of malting on green lentils and their suitability for wort production, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny. Fermentation, Fruits and Vegetable Industry, nr 10, 2019, s. 14-18, DOI:10.15199/64.2019.10.1

5

43

Witczak Mariusz, Korus Jarosław, Ziobro Rafał, Juszczak Lesław: Waxy starch as dough component and anti-staling agent in gluten-free bread, LWT-Food Science and Technology, vol. 99, 2019, s. 476-482, DOI:10.1016/j.lwt.2018.10.009

100

4,006

44

Ziobro Rafał: Concatenation of Finite Sequences, Formalized Mathematics, vol. 27, nr 1, 2019, s. 1-13, DOI:10.2478/forma-2019-0001

20

45

Banaś Anna, Korus Anna, Korus Jarosław: Texture, Color, and Sensory Features of Low-Sugar Gooseberry Jams Enriched with Plant Ingredients with Prohealth Properties, Journal of Food Quality, vol. 2018, nr Article ID 1646894, 2018, s. 1-12, DOI:10.1155/2018/1646894

20

1,36

46

Banaś Anna, Korus Anna, Korus Jarosław: The influence of storage conditions on texture parameters and sensory quality of sour cherry jams with various plant additives, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 25, nr 3(116), 2018, s. 100-115, DOI:10.15193/ZNTJ/2018/116/249

15

0,311

47

Berski Wiktor, Ziobro Rafał, Witczak Mariusz, Gambuś Halina: The retrogradation kinetics of starches of different botanical origin in the presence of glucose syrup, International Journal of Biological Macromolecules,  IPC Science and Technology Press : Butterworth Scientific : Elsevier, vol. 114, 2018, s. 1288-1294, DOI:10.1016/j.ijbiomac.2018.04.019

35

4,784

48

Borczak Barbara, Sikora Marek, Sikora Elżbieta, Dobosz Anna, Kapusta-Duch Joanna: Glycaemic index of wheat bread, Starch-Starke, vol. 70, nr 1-2, 2018, s. 1-11, DOI:10.1002/star.201700022

25

1,795

49

Borczak Barbara, Sikora Elżbieta, Sikora Marek, Kutyła-Kupidura Edyta Maja, Kapusta-Duch Joanna: Nutritional properties of sugar-free wheat-flour cookies, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstrwa Wiejskiego , nr 595, 2018, s. 21-28, DOI:10.22630/ZPPNR.2018.595.32

13

50

Borczak Barbara, Sikora Elżbieta, Kapusta-Duch Joanna, Sikora Marek: Wskaźnik strawności oraz zawartość frakcji skrobi w popularnych produktach przekąskowych bezglutenowych, Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, Szkoła Główna Gospodarstrwa Wiejskiego , nr 595, 2018, s. 13-19, DOI:10.22630/ZPPNR.2018.595.31

13

51

Buksa Krzysztof, Łakomy Anna, Nowotna Anna, Krystyjan Magdalena: Arabinoxylan-starch-protein interactions in specially modified rye dough during a simulated fermentation process, Food Chemistry, nr 253, 2018, s. 156-163, DOI:10.1016/j.foodchem.2018.01.153

40

5,399

52

Buksa Krzysztof: Extraction and characterization of rye grain starch and its susceptibility to resistant starch formation, Carbohydrate Polymers, nr 194, 2018, s. 184-192, DOI:10.1016/j.carbpol.2018.04.024

40

6,044

53

Florkiewicz Adam, Berski Wiktor: Application of sous vide method as an alternative to traditional vegetable cooking to maximize the retention of minerals, Journal of Food Processing and Preservation, vol. 42, nr 2, 2018, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpp.13508

20

1,288

54

Gambuś Halina, Zięć Gabriela, Litwinek Dorota, Drużkowska Monika, Gambuś Florian, Mickowska Barbara: Porównanie wartości wypiekowej mąki z pszenicy orkiszowej z mąką z pszenicy zwyczajnej, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 25, nr 1(114), 2018, s. 30-49, DOI:10.15193/zntj/2018/114/219

15

0,311

55

Gumul Dorota, Ziobro Rafał, Korus Jarosław, Kruczek Marek, Arvay Julius: Characteristics of extruded cereal snacks enriched by an addition of freezedried red and purple potatoes, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 41, nr 8, e12927, 2018, s. 1-7, DOI:10.1111/jfpe.12927

20

1,448

56

Gumul Dorota, Areczuk Anna, Ziobro Rafał, Ivanišová Eva, Zięba Tomasz: The influence of freeze-dried red and purple potatoes on content of bioactive polyphenolic compounds and quality properties of extruded maize snacks, Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, vol. 10, nr 1, 2018, s. 51-60, DOI:10.3920/QAS2016.1055

20

0,735

57

Krystyjan Magdalena, Gumul Dorota, Korus Anna, Korus Jarosław, Sikora Marek: Physicochemical properties and sensory acceptance of biscuits fortified with Plantago psyllium flour, Emirates Journal of Food and Agriculture, Faculty of Food and Agriculture United Arab Emirates University, vol. 30, nr 9, 2018, s. 758-763, DOI:10.9755/ejfa.2018.v30.i9.1799

20

0,609

58

Litwinek Dorota, Gambuś Halina, Buksa Krzysztof, Makarewicz Małgorzata, Zięć Gabriela, Gambuś Florian, Kowalczyk Magdalena, Boreczek Jakub: Jakość i proces starzenia się chlebów z razowych mąk pszennych: z pszenicy zwyczajnej i orkisz oraz z żyta, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 25, nr 1(114), 2018, s. 50-72, DOI:10.15193/zntj/2018/114/220

15

0,311

59

Mikulec Anna, Kowalski StanisławŁukasiewicz Marcin: The impact of postponed bread baking technology on the quality properties of Kaiser rolls and in vitro starch digestibility, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 41, nr 1, 2018, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpe.12628

20

1,448

60

Pycia Karolina, Gryszkin Artur, Berski Wiktor, Juszczak Lesław: The Influence of Chemically Modified Potato Maltodextrins on Stability and Rheological Properties of Model Oil-in-Water Emulsions, Polymers, MDPI AG, vol. 10, nr 1, 2018, s. 1-13, DOI:10.3390/polym10010067

40

2,935

61

Ziobro Rafał: Arithmetic Operations on Short Finite Sequences, Formalized Mathematics, vol. 26, nr 3, 2018, s. 199-208, DOI:10.2478/forma-2018-0018

12

62

Ziobro Rafał: Parity as a Property of Integers, Formalized Mathematics, vol. 26, nr 2, 2018, s. 91-100, DOI:10.2478/forma-2018-0008

12

63

Gumul Dorota, Berski Wiktor, Ivanišová Eva, Gambuś Halina, Kačániová Miroslava, Harangozo Luboš, Tokár Marián: Characteristics of starch breads enriched with red potatoes, Potravinárstvo, vol. 11, nr 1, 2017, s. 162-166, DOI:10.5219/720

5

64

Gumul Dorota, Ziobro Rafał, Ivanišová Eva, Korus Anna, Arvay Julius, Toth Tomas: Gluten-free bread with an addition of freeze-dried red and purple potatoes as a source of phenolic compounds in gluten-free diet, International Journal of Food Sciences and Nutrition, vol. 68, nr 1, 2017, s. 43-51, DOI:10.1080/09637486.2016.1218445

20

2,317

65

Gumul Dorota, Korus Anna, Ziobro Rafał, Harangozo Luboš, Tokár Marián: Physical characteristics and nutritional composition of gluten-free bread with share of freeze-dried red potatoes, CyTA-Journal of Food, Taylor & Francis, vol. 15, nr 4, 2017, s. 629-638, DOI:10.1080/19476337.2017.1331265

15

1,371

66

Gumul Dorota, Berski Wiktor, Ziobro Rafał, Kruczek Marek, Areczuk Anna: The influence of cooking on nutritional and functional compounds content in potato tubers®, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, Wyższa Szkoła Menadżerska, vol. 27, nr 1, 2017, s. 18-22

6

67

Korus Anna, Banaś Anna, Korus Jarosław: Effects of plant ingredients with pro-health properties and storage conditions on texture, color and sensory attributes of strawberry (Fragaria x ananassa Duch.) jam, Emirates Journal of Food and Agriculture, Faculty of Food and Agriculture United Arab Emirates University, vol. 29, nr 8, 2017, s. 610-619, DOI:10.9755/ejfa.2017-05-1143

20

0,609

68

Korus Anna, Gumul Dorota, Krystyjan Magdalena, Juszczak Lesław, Korus Jarosław: Evaluation of the quality, nutritional value and antioxidant activity of gluten-free biscuits made from corn-acorn flour or corn-hemp flour composites, European Food Research and Technology, Springer, vol. 243, nr 8, 2017, s. 1429-1438, DOI:10.1007/s00217-017-2853-y

25

1,919

69

Korus Jarosław, Witczak Mariusz, Ziobro Rafał, Juszczak Lesław: Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa) flour and protein preparation as natural nutrients and structure forming agents in starch based gluten-free bread, LWT-Food Science and Technology, nr 84, 2017, s. 143-150, DOI:10.1016/j.lwt.2017.05.046

40

3,129

70

Kowalski Stanisław, Łukasiewicz Marcin: Application of randomly methylated cyclodextrin in extraction of antioxidant-like compounds from bee bread, Journal of Food and Nutrition Research, vol. 56, nr 2, 2017, s. 121-128

20

0,687

71

Kowalski Stanisław, Łukasiewicz Marcin: Diastase and Invertase Activity Changes and 5-Hydroxymethyl-2-Furfural Formation in Honeys Under Influence of Microwave Irradiation, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 40, nr 2, e12410 , 2017, s. 1-8, DOI:10.1111/jfpe.12410

20

1,955

72

Kowalski Stanisław, Kopuncová Mária, Ciesarová Zuzana, Kukurová Kristína: Free amino acids profile of Polish and Slovak honeys based on LC–MS/MS method without the prior derivatisation, Journal of Food Science and Technology-Mysore, vol. 54, nr 11, 2017, s. 3716-3723, DOI:10.1007/s13197-017-2838-7

25

1,797

73

Kowalski Stanisław, Makarewicz Małgorzata: Functional properties of honey supplemented with bee bread and propolis, Natural Product Research, vol. 31, nr 22, 2017, s. 2680-2683, DOI:10.1080/14786419.2017.1286481

20

1,928

74

Kruczek Marek, Gumul Dorota, Olech Elżbieta, Areczuk Anna, Gambuś Halina, Drygaś Barbara, Drygaś Paweł: Diet and the context of fruit industry, Economic and Environmental Studies, vol. 17, nr 2, 2017, s. 389-398, DOI:10.25167/ees.2017.42.14

13

75

Kruczek Marek, Gumul Dorota, Kacaniova Miroslava, Ivanishova Eva, Mareček Ján, Gambuś Halina: Industrial apple pomace by-products as a potential source of pro-health compounds in functional food, The Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, vol. 7, nr 1, 2017, s. 22-26, DOI:10.15414/jmbfs.2017.7.1.22-26

7

76

Krystyjan Magdalena, Ciesielski Wojciech, Gumul Dorota, Buksa Krzysztof, Ziobro Rafał, Sikora Marek: Physico-chemical and rheological properties of gelatinized/freeze-dried cereal starches, International Agrophysics, vol. 31, nr 3, 2017, s. 357-365, DOI:10.1515/intag-2016-0058

25

1,242

77

Krystyjan Magdalena, Khachatryan Gohar, Ciesielski Wojciech, Buksa Krzysztof, Sikora Marek: Preparation and characteristics of mechanical and functional properties of starch/Plantago psyllium seeds mucilage films, Starch-Starke, vol. 69, nr 11-12, Article number: 1700014, 2017, s. 1-10, DOI:10.1002/star.201700014

25

2,173

78

Litwinek Dorota, Buksa Krzysztof, Gambuś Halina, Kowalczyk Magdalena, Boreczek Jakub: Ocena jakości handlowych mąk całoziarnowych – pszennej orkiszowej, pszennej zwyczajnej i żytniej oraz uzyskanych z nich zakwasów spontanicznych, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, vol. 24, nr 4(113), 2017, s. 76-89, DOI:10.15193/zntj/2017/113/212

15

0,311

79

Makarewicz Małgorzata, Kowalski Stanisław, Łukasiewicz Marcin, Małysa-Paśko Magdalena: Antimicrobial and Antioxidant Properties of Some Commercial Honeys Available on the Polish Market, Czech Journal of Food Sciences, vol. 35, nr 5, 2017, s. 401-406, DOI:10.17221/350/2016-CJFS

20

0,868

80

Malaga-Toboła Urszula, Łapka Mariusz, Kurek Marta, Łukasiewicz Marcin, Kocira Sławomir: Metody modyfikacji drewna, Przemysł Chemiczny, Wydawnictwo SIGMA - N O T Sp. z o.o., vol. 97, nr 7, 2017, s. 1563-1566, DOI:10.15199/62.2017.7.24

15

0,399

81

Mikulec Anna, Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela: Wpływ dodatku mąki jaglanej na jakość pieczywa, ŻYWNOŚĆ - Nauka Technologia Jakość, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, nr 2 (111), 2017, s. 78-87, DOI:10.15193/zntj/2017/111/187

15

0,311

82

Mikulec Anna, Kowalski Stanisław, Łapczyńska-Kordon Bogusława: Wpływ zastosowania różnych mąk na wybrane cechy jakościowe ciastek kruchych, Acta Agrophysica, Polska Akademia Nauk - Instytut Agrofizyki im. B. Dobrzanskiego, vol. 24, nr 1, 2017, s. 101-110

14

83

Sikora Marek, Dobosz Anna, Adamczyk Greta, Krystyjan Magdalena, Kowalski Stanisław, Tomasik Piotr, Kutyła-Kupidura Edyta Maja: Binary mixtures of two anionic polysaccharides simulating the rheological properties of oxidised starch, International Agrophysics, vol. 31, nr 1, 2017, s. 117-128, DOI:10.1515/intag-2016-0029

25

1,242

84

Sikora Marek, Dobosz Anna, Krystyjan Magdalena, Adamczyk Greta, Tomasik Piotr, Berski Wiktor, Kutyła-Kupidura Edyta Maja: Thixotropic properties of the normal potato starch - Locust bean gum blends, LWT-Food Science and Technology, nr 75, 2017, s. 590-598, DOI:10.1016/j.lwt.2016.10.011

40

3,129

85

Socha Robert, Pająk Paulina, Fortuna Teresa, Buksa Krzysztof: Antioxidant activity and the most abundant phenolics in commercial dark beers, International Journal of Food Properties, vol. 20, nr S.1, 2017, s. 5595-5609, DOI:10.1080/10942912.2017.1306550

25

1,845

86

Starzyńska-Janiszewska Anna, Stodolak Bożena, Duliński Robert, Mickowska Barbara, Sabat Renata: Fermentation of Colored Quinoa Seeds with Neurospora intermedia to Obtain Oncom-Type Products of Favorable Nutritional and Bioactive Characteristics, Cereal Chemistry, vol. 94, nr 3, 2017, s. 619-624, DOI:10.1094/CCHEM-10-16-0264-R

25

1,138

87

Starzyńska-Janiszewska Anna, Bączkowicz Małgorzata, Sabat Renata, Stodolak Bożena, Witkowicz Robert: Quinoa Tempe as a Value-Added Food: Sensory, Nutritional, and Bioactive Parameters of Products from White, Red, and Black Seeds, Cereal Chemistry, vol. 94, nr 3, 2017, s. 491-496, DOI:10.1094/CCHEM-07-16-0186-R

25

1,138

88

Stodolak Bożena, Starzyńska-Janiszewska Anna, Wywrocka-Gurgul Anna, Wikiera Agnieszka: Solid-State Fermented Flaxseed Oil Cake of Improved Antioxidant Capacity as Potential Food Additive, Journal of Food Processing and Preservation, vol. 41, nr 2, 2017, s. 1-9, DOI:10.1111/jfpp.12855

20

1,51


Książki

 

Lp.

Książki

pkt

 

1

Witczak Mariusz,  Adamczyk Greta, Jaworska-Tomczyk Kornelia, Witczak Teresa: (red.)Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2: Wybrane zagadnienia, Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, vol. 5, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-16-4, 169 s.

5

 

2

Witczak Mariusz, Adamczyk Greta, Jaworska Grażyna, Witczak Teresa: (red.)Bezpieczeństwo żywności i żywienia, cz.1, Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, vol. 4, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-15-7, 171 s.

5

 


 Rozdziały w monografiach

 

Lp.

rozdziały w monografiach

pkt

 

1

Berski Wiktor, Florkiewicz Adam: Indicators of changes in the diet of the inhabitants of former Galicia, W: Indicators of change in cultural heritage : Monograph / Hernik Józef[i in.](red.), 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-15-1, s. 89-102

20

2

Zięć Gabriela, Topolska Kinga, Łukasiewicz Marcin: North Carpathian herbs. Properties and application in food and folk medicine, W: Indicators of change in cultural heritage : Monograph / Hernik Józef[i in.](red.), 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-15-1, s. 155-169

20

3

Zięć Gabriela, Łukasiewicz Marcin: Traditional flour based dishes in the Carpathian Mountains, W: Indicators of change in cultural heritage : Monograph / Hernik Józef[i in.](red.), 2021, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-15-1, s. 103-118

20

4

Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona: (red.) Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta, 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, 426 s.

20

5

Gambuś Halina, Litwinek Dorota, Sabat Renata, Wywrocka-Gurgul Anna, Szary-Sworst Katarzyna, Baczyński Jakub: Skład chemiczny i walory prozdrowotne nasion, oleju i mąki z konopi siewnych (Cannabis sativa L.), W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 57-66

20

6

Gumul Dorota: Wpływ parametrów procesu ekstruzji oraz rozpuszczalnika ekstrakcyjnego na zawartość polifenoli w preparatach skrobiowych z udziałem wytłoków owocowych, W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 18-29

20

7

Kowalski Stanisław, Mikulec Anna, Witczak Mariusz: Wpływ dodatków koloryzujących na podstawie 5-hydroksymetylo-2-furfuralu w pieczywie, W: Postęp w naukach o żywności / Witczak Mariusz[i in.](red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, ISBN 978-83-7996-803-9, s. 69-77

20

8

Makarewicz Małgorzata, Kowalski Stanisław, Duda-Chodak Aleksandra: Bee bread – origin, characteristic and functional properties, W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 96-104

20

9

Woszczak Liliana, Khachatryan Gohar, Krystyjan Magdalena: Polisacharydy modyfikowane tlenkiem grafenu jako nowe nanomateriały, W: MIK-21 : Międzynarodowa Innowacyjność i Konkurencyjność w XXI w / Wójtowicz Łukasz (red.), 2020, Instytut Naukowo-Wydawniczy Spatium, ISBN 978-83-66550-41-4, s. 275-283

20

10

Zięć Gabriela, Łukasiewicz Marcin, Przybyło Michał: Wpływ fermentacji mlekowej mąki z ciecierzycy na jakość pieczywa pszennego , W: Żywność a oczekiwania współczesnego konsumenta / Kowalski Stanisław, Zięć Gabriela, Drożdż Iwona (red.), 2020, Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego im Hugona Kołłątaja w Krakowie, ISBN 978-83-66602-10-6, s. 167-180

20

11

Drużkowska Monika, Gambuś Halina, Gambuś Florian, Zięć Gabriela: Wpływ preparatów błonnikowych na jakość i starzenie się chleba pszennego, W: Składniki bioaktywne surowców i produktów roślinnych / Tarko Tomasz, Drożdż Iwona, Słupski Jacek (red.), 2018, Oddział Małopolski Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności, ISBN 978-83-946796-1-3, s. 132-142

5

12

Korpak Paulina, Gambuś Halina, Berski Wiktor: Tofu jako alternatywne źródło białka, W: Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu / Witczak Mariusz, Liszka-Skoczylas Marta, Witczak Teresa (red.), Prace Młodych Pracowników Nauki i Doktorantów ; t. 4, vol. 4, 2018, Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Oddział Małopolski, ISBN 978-83-946796-5-1, s. 85-100

5

13

Mikulec A., Kowalski Stanisław, Makarewicz Małgorzata: Influence of cistus tea on the quality of wheat bread, W: Researched Risk Factors of Food Chain  / Géczi Gábor , Korzenszky Péter  (red.), 2018, HOF Foundation, ISBN 978-963-269-775-8, s. 71-75

5

14

Witczak Teresa, Juszczak Lesław, Ziobro Rafał, Korus Jarosław: Rheology of gluten-free dough and physical characteristics of bread with potato protein, Journal of Food Process Engineering, Wiley-Blackwell Publishing, Inc., vol. 40, nr 3, e12491, 2017, s. 1-11, DOI:10.1111/jfpe.12491

20

1,955

15

Witczak Mariusz, Adamczyk Greta, Jaworska Grażyna, Witczak Teresa: (red.)Bezpieczeństwo żywności i żywienia, cz.1, Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, vol. 4, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-15-7, 171 s.

5

16

Witczak Mariusz, Adamczyk Greta, Jaworska-Tomczyk Kornelia, Witczak Teresa: (red.)Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Cz. 2: Wybrane zagadnienia, Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, vol. 5, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-16-4, 169 s.

5

17

Drużkowska Monika, Zięć Gabriela, Gambuś Halina, Karkoszka Jagoda: Jakość chleba pszennego z udziałem mąki z ciecierzycy, W: Poszerzamy horyzonty : monografia, T. 5 / Piotrowska-Puchała Agnieszka[i in.](red.), 2017, Mateusz Weiland Network Solutions, ISBN 978-83-63216-09-2, s. 325-334

5

18

Drużkowska Monika, Gambuś Halina, Zięć Gabriela, Gambuś Florian: Możliwość wykorzystania nowych polskich odniam pszenżyta ozimego do wypieku chleba, W: Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu : praca zbiorowa / Witczak Mariusz, Witczak Teresa (red.), Prace Młodych Pracowników Nauki i Doktorantów; , vol. 3, 2017, Polskie towarzystwo technologów żywności , ISBN 978-83-946796-0-6, s. 31-46

5

19

Drygaś Barbara, Puchalski Czesław, Drygaś Paweł, Kruczek Marek: Ascophyllum nodosum w uprawie roślin, W: Współczesne aspekty rolniczo-przyrodnicze / Nowakowska-Grunt Joanna, Kabus Judyta (red.), 2017, Wydawnictwo Naukowe Sophia, ISBN 978-83-65357-86-1, s. 259-267

5

20

Drygaś Barbara, Drygaś Paweł, Puchalski Czesław, Kruczek Marek: Brunatnice jako biostymulatory, W: Współczesne aspekty rolniczo-przyrodnicze / Nowakowska-Grunt Joanna, Kabus Judyta (red.), 2017, Wydawnictwo Naukowe Sophia, ISBN 978-83-65357-86-1, s. 231-241

5

21

Drygaś Barbara, Drygaś Paweł, Puchalski Czesław, Kruczek Marek: Znaczenie i możliwości wykorzystania glonów morskich w produkcji rolniczej, W: Współczesne aspekty rolniczo-przyrodnicze / Nowakowska-Grunt Joanna, Kabus Judyta (red.), 2017, Wydawnictwo Naukowe Sophia, ISBN 978-83-65357-86-1, s. 57-68

5

22

Jakubowski Piotr, Małysa-Paśko Magdalena: Rumianek - źródło związków o charakterze prozdrowotnym, W: Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu : praca zbiorowa / Witczak Mariusz, Witczak Teresa (red.), Prace Młodych Pracowników Nauki i Doktorantów; , vol. 3, 2017, Polskie towarzystwo technologów żywności , ISBN 978-83-946796-0-6, s. 71-79

5

23

Korpak Paulina, Berski Wiktor: Wpływ dodatku mleka sojowego na kleikowanie miesznek budyniowych, W: Wybrane zagadnienia nauki o żywności i żywieniu : praca zbiorowa / Witczak Mariusz, Witczak Teresa (red.), Prace Młodych Pracowników Nauki i Doktorantów; , vol. 3, 2017, Polskie towarzystwo technologów żywności , ISBN 978-83-946796-0-6, s. 92-103

5

24

Kruczek Marek, Gumul Dorota, Drygaś Barbara, Drygaś Paweł: Możliwości wykorzystania wytłoków jabłkowych jako źródła biomasy, W: Badania naukowe w świetle uwarunkowań turbulentnego otoczenia : gospodarka, społeczeństwo, człowiek / Nowakowska-Grunt Joanna, Kabus Judyta (red.), 2017, ISBN 978-83-65929-09-9, s. 121-125

5

25

Kruczek Marek, Gumul Dorota, Areczuk Anna, Krystyjan Magdalena, Gambuś Halina: New registration procedure of novel food, W: Sbornik XLIII. Konference  o jakosti potravin a potravinivych surovin / Pytel Roman, Nedomova Sarka, Jůzl Miroslav (red.), 2017, Mendel University, ISBN 978-80-7509-479-7, s. 185-189

26

Kruczek Marek, Surówka Krzysztof, Maciejaszek Ireneusz: Nowoczesne techniki w chłodnictwie i zamrażalnictwie żywności. Część 1. Chłodzenie wspomagane podciśnieniem, W: Bezpieczeństwo i produkcja żywności : Seria Monografie, Tom 3 / Witczak Mariusz[i in.](red.), Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-14-0, s. 56-64

5

27

Kruczek Marek, Surówka Krzysztof, Maciejaszek Ireneusz: Nowoczesne techniki w chłodnictwie i zamrażalnictwie żywności. Część 2. Zamrażanie wspomagane ultradźwiękami, W: Bezpieczeństwo i produkcja żywności : Seria Monografie, Tom 3 / Witczak Mariusz[i in.](red.), Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-14-0, s. 65-73

5

28

Kruczek Marek, Surówka Krzysztof, Maciejaszek Ireneusz: Nowoczesne techniki w chłodnictwie i zamrażalnictwie żywności. Część 3. Zamrażanie wspomagane ciśnieniem, W: Bezpieczeństwo i produkcja żywności : Seria Monografie, Tom 3 / Witczak Mariusz[i in.](red.), Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności. Seria Monografie, 2017, Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska, ISBN 978-83-62116-14-0, s. 74-84

5



Materiały z konferencji

 

Lp. materiały z konferencji pkt  

1

Borczak Barbara, Sikora Elżbieta, Kapusta-Duch Joanna, Sikora Marek: The influence of the selected wild-grown fruits on the starch digestibility of wheat-flour cookies, W: Proceedings of the 16th International Conference on Polysaccharides-Glycoscience :  4th - 6th November 2020, Prague / Řápková Radmila[i in.](red.), Proceedings of the ... International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : ... Prague, Czech Republic, 2020, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-88307-05-1, s. 46-48

5

2

Buksa Krzysztof: Application of model bread baking in the examination of the role and interactions of polysaccharides in bread, W: Proceedings of the 15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 13-15 November 2019, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila[i in.](red.), Proceedings of the ... International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : ... Prague, Czech Republic, 2019, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-88307-04-4, s. 27-31

5

3

Łakomy Anna, Buksa Krzysztof, Makarewicz Małgorzata, Sabat Renata, Wywrocka-Gurgul Anna: Application of HPSEC with post column derivatization in examination of the influence of non-starch polysaccharides on retrogradation and resistant starch formation, W: Proceedings of the 15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 13-15 November 2019, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila[i in.](red.), Proceedings of the ... International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : ... Prague, Czech Republic, 2019, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-88307-04-4, s. 113-117

5

4

Nowak Marcelina, Ptaszek Paweł, Kaczmarczyk Kacper, Kruk Joanna, Kijowska Karolina, Pancerz Michał: Polysaccharides as foam stabilisers: riieological studies, W: Proceedings of the 15th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 13-15 November 2019, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila[i in.](red.), Proceedings of the ... International Conference on Polysaccharides-Glycoscience : ... Prague, Czech Republic, 2019, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-88307-04-4, s. 133-137

5

5

Buksa Krzysztof: Application of modified arabinoxylans in rye bread obtained by postponed baking method, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 93-96

15

6

Buksa Krzysztof, Łakomy Anna, Krystyjan Magdalena: Comparison of arabinoxylans and other polysaccharides extracted under standardized conditions from outer parts of grain of various cereals, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 97-101

15

7

Gumul Dorota, Ziobro Rafał, Gambuś Halina, Krystyjan Magdalena: The content of carbohydrates, dietary fiber and pentosans in rye grain and bran, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 146-148

15

8

Gumul Dorota, Ziobro Rafał, Krystyjan Magdalena, Gambuś Halina: The influence of various levels of irradiation on content of starch and non-starch polysaccharides in rye grain, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 143-145

15

9

Khachatryan Gohar, Khachatryan Karen, Krystyjan Magdalena, Pardus Liliana, Bebak Ewa, Grzyb Jacek: Formation and properties of chitosan/nanosilver bionanocomposite, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 191-195

15

10

Khachatryan Gohar, Khachatryan Karen, Krystyjan Magdalena, Pardus Liliana, Oszczęda Zdzisław: Preparation and properties of gels and foils from starch and water treated with low-temperature low-frequency glow plasma (LPGP), W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 196-199

15

11

Krystyjan Magdalena, Petkova Nadezhda, Khachatryan Gohar, Ognyanov Manol, Denev Panteley, Sikora Marek, Buksa Krzysztof, Gumul Dorota, Gambuś Halina: Structure and properties of films prepared from pectins derived from various plants, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 223-226

15

12

Liszka-Skoczylas Marta, Skoczylas Łukasz, Grzesik Narcyz Mirosław, Berski Wiktor: Colligative properties of pastes and non-aqueous wheat starch solutions, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 338-342

15

13

Liszka-Skoczylas Marta, Skoczylas Łukasz, Berski Wiktor, Smoleń Sylwester, Kowalska Iwona, Słupski Jacek: The influence of potato plant fertilization with iodine and selenium on physicochemical properties of isolated starch, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 343-347

15

14

Sikora Marek, Dobosz Anna, Krystyjan Magdalena, Tomasik Piotr, Borczak Barbara, Berski Wiktor, Łukasiewicz Marcin: Long-term retrogradation of corn starch gels, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 227-231

15

15

Witczak Mariusz, Ziobro RafałKorus Jarosław, Juszczak Lesław, Witczak Teresa: Comparison of rheological and surfactant properties of mucilage isolated from different linseed cultivars, W:  Proceedings of the 14th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 7-9 November 2018, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Hinková Andrea , Čopíková Jana (red.), 2018, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-80-7, s. 423-427

15

16

Buksa Krzysztof, Łakomy Anna, Syga Karolina, Litwinek Dorota, Kowalczyk Magdalena, Boreczek Jakub, Nowotna Anna, Gambuś Halina: Degradation of polysaccharides during sourdough fermentation process, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 104-107

15

17

Buksa Krzysztof, Łakomy Anna, Nowotna Anna: HPSEC with post column derivatization for improved amylose detection, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 108-111

15

18

Gumul Dorota, Gambuś Halina, Ziobro Rafał, Sabat Renata, Wywrocka-Gurgul Anna: Baking of model bread with an addition of starch isolated from pre-harvested wheat, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 52-54

15

19

Gumul Dorota, Gambuś Halina, Ziobro Rafał, Sabat Renata, Wywrocka-Gurgul Anna, Kruczek Marek: Quality and texture of wheat bread with an addition of starch isolated from pre-harvested wheat, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 130-134

15

20

Khachatryan Gohar, Khachatryan Karen, Krystyjan Magdalena, Stobiński Leszek: Formation and properties of novel silver/hyaluronan/graphen bio-nanocomposites, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 152-155

15

21

Khachatryan Gohar, Khachatryan Karen, Krystyjan Magdalena, Grzyb Jacek, Stobiński Leszek: Polysaccharides-modified graphene oxide as new packing materials, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 156-160

15

22

Krystyjan Magdalena, Buksa Krzysztof: Properties of gluten-free pasta dough modified by gelatinized/freeze-dried starch addition, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 169-170

15

23

Krystyjan Magdalena, Buksa Krzysztof: The influence of gelatinized/freeze-dried starch addition on gluten-free pasta properties, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 166-168

15

24

Łakomy Anna, Buksa Krzysztof: Degradation of non starch polysaccharides obtained from chia and flax seeds by enzymatic and acid treatment, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 171-175

15

25

Łakomy Anna, Buksa Krzysztof, Syga Karolina: Extraction and purification of polysaccharides from seeds of chia and flax, W: Proceedings of the 13th International Conference on Polysaccharides - Glycoscience : 8-10 November 2017, Prague, Czech Republic / Řápková Radmila, Čopíková Jana, Šárka Evžen  (red.), 2017, Czech Chemical Society, ISBN 978-80-86238-74-6, s. 176-179

15


Postery

 

Lp

postery

pkt

 

1

Gambuś Halina, Zięć Gabriela, Litwinek Dorota, Drużkowska Monika: Jakość pieczywa pszenngo ze zróżnicowanym udziałem mąki z teffu, 61-61 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,

2

Gumul Dorota, Zięć Gabriela, Litwinek Dorota, Gambuś Halina: Właściwości przeciwutleniające produktów z udziałem mąki owsianej resztkowej, 60-60 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,

3

Kowalski Stanisław, Skoczylas Łukasz, Tabaszewska Małgorzata, Gambuś Halina: Profil polifenoli wybranych miodów polskich i słowackich, 46-46 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,

4

Łukasiewicz Marcin, Egier Kaja, Małysa-Paśko Magdalena, Jakubowski Piotr, Gambuś Halina: Surowe ziarno kakaowe jako źródło składników bioaktywnych, 59-59 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,

5

Łukasiewicz Marcin, Gawlik Alicja, Małysa-Paśko Magdalena, Jakubowski Piotr, Gambuś Halina: Właściwości wybranych produktów ciastkarskich, otrzymanych z zastosowaniem alternatywnych do sacharozy naturalnych środków słodzących, 58-58 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,

6

Zięć Gabriela, Gambuś Halina: Jakość zakwasów bezglutenowych, 87-87 s., 2018, XIII Konferencja Naukowa z cyklu "Żywność XXI wieku" : "Żywność a składniki bioaktywne" 2018,


INFORMACJE O UZYSKANYCH PRZEZ JEDNOSTKĘ NAUKOWĄ PATENTACH I PRAWACH OCHRONNYCH

 

Lp.

patent

1

Litwinek Dorota, Gambuś Halina, Buksa Krzysztof, Kowalczyk Magdalena, Jacek Bardowski, Boreczek Jakub, Joanna Żylińska-Urban, Roman Górecki: Bakteryjna kultura starterowa, zakwas ją zawierający, sposób wytwarzania pieczywa i zastosowanie bakteryjnej kultury starterowej lub zakwasu do wytwarzania pieczywa, Wynalazek, Numer zgłoszenia (w pierwszym kraju zgłoszenia powyżej): P.422852, Numer patentu/prawa: Pat.236297


Uniwersytet Rolniczy im. H. Kołłątaja w Krakowie
Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Wydział Technologii Żywności
ul. Balicka 122
30-149
Kraków
12 662 47 48
12 662 47 48
wtzyw[a]urk.edu.pl
ESP:/URKRAKOW/wtz

Adres do korespondencji: 31-120 Kraków, al. Mickiewicza 21
© 2022 Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Projekt i wykonanie strony: Centrum Informatyki URK